W piątek 21 października 2016 roku klasa II E pod opieką p.D. Pawlikowskiej udała się do Fabryki Pieczywa Cukierniczego KALISZANKA Sp. z.o.o. na ul. Majkowskiej 32.
Tam przywitała nas przedstawicielka zakładu i zaprosiła do zwiedzenia zakładu. Zgodnie z wymogami sanitarnymi musieliśmy założyć jednorazowe stroje ochronne oraz umyć ręce. Przedstawicielka zakładu z zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa oprowadziła nas po halach produkcyjnych, przyjrzeliśmy się procesowi produkcyjnemu oraz obsłudze maszyn.
Historia zakładu sięga 1892 r., kiedy to Kazimierz Mystkowski założył w Kaliszu Parową Fabrykę Pierników i Biszkoptów. Jej wyroby po krótkim czasie zyskały uznanie w całej Polsce ze względu na ich wysoką jakość. Po II wojnie światowej fabryka zmieniła nazwę na Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „Kaliszanka”. Sprywatyzowana w 1992 r., od 2005 w grupie kapitałowej Jutrzenka obecnie Colian Holding. Zakład jest jednym z największych producentów wafli w czekoladzie w Polsce, produkuje m.in. wafle Grześki.
Zobaczyliśmy cały proces technologiczny produkcji wafli i herbatników począwszy od przyjęcia surowców, poprzez przygotowanie półproduktów, wypiek, aż do pakowania wyrobów gotowych.
Wycieczka była bardzo pouczająca, poznaliśmy bowiem zasady funkcjonowania zakładu, jego role dla gospodarki regionu oraz zapoznaliśmy się z różnorodnością stanowisk pracy w przedsiębiorstwie.
Iza