13 listopada klasa III c z nauczycielem ekonomiki panią Arletą Praiss uczestniczyła w spotkaniu z pracownikami działu HR Winiary Nestle. Uczniowie dowiedzieli się, kim jest specjalista od zasobów ludzkich, a także o tym, że dział HR odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi. Prelegenci stwierdzili, że kompetentni i odpowiedzialni pracownicy są wartością dla każdej firmy. HR – owiec musi wykazywać się ponadprzeciętnymi zdolnościami interpersonalnymi (pełni on rolę negocjatora pomiędzy pracodawcą a pracownikami). HR – human resources managament: rekrutuje nowych pracowników, przygotowuje szkolenia pracownicze, motywuje cennych pracowników i zwalnia nieefektywnych, wykonuje czynności administracyjno – płacowe, redaguje umowy o pracę, nalicza wynagrodzenia i urlopy, przygotowuje dokumentację do ZUS, tworzy raporty personalne i współpracuje z księgowością. Uczniowie zebrali informacje, kto może starać się o pracę w dziale HR: studenci kierunków psychologii i socjologii, a także marketingu i zarządzania. Bardzo ważne są także doświadczenie i umiejętności negocjacyjne, posiadanie aktualnej wiedzy z zakresu prawa pracy i obsługi oprogramowania kadrowo – płacowego. Pracownik HR musi umieć nawiązywać kontakty z innymi osobami, a także dbać o wizerunek firmy. Winiary Nestle, jako duża firma utrzymują zespół zajmujący się zasobami ludzkimi (małe i średnie firmy korzystają z outsourcingu HR).
Spotkanie zorganizowane zostało w ramach realizacji projektu Otwarta Firma – biznes przy tablicy we współpracy z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości.
Iza